Nyomtatás
2018. május 07., Hétfő 16:54

Íbiszekkel gazdagodott a Debreceni Állatkert!

Értékelés:
(0 szavazat)

Különleges, egzotikus madárfajokkal gyarapodott az idén alapításának 60. éves jubileumát ünneplő, Magyarország első vidéki állatkertje, a Debreceni Állatkert.

A debreceni íbiszek

A dvur kralovei állatkertből érkezett hat tagú szent íbisz család érkezésével Magyarország legnagyobb szent íbisz kolóniája él ezentúl a Nagyerdőn. A más néven egyiptomi íbisz az írás és a tudományok óegyiptomi istenének, Thot-nak volt a szent állata.

A debreceni állatkertben eddig soha nem tartott fajjal bővült az íbiszfélék debreceni családja, hiszen a zágrábi állatkertből négy skarlát íbisz érkezett. A pompázatos, skarlátvörös színű madár Dél-Amerika északi részén őshonos.

Világszerte élnek íbiszfajok a trópusi, szubtrópusi meleg mérsékeltövi övezetekben. Tipikus élőhelyük a lassan áramló folyók, tavak partjai, mocsarak és lápok.

A vizes élőhelyek védelme érdekében kiemelt fontosságú, hogy az állatkertekben is stabil állomány éljen az egzotikus vízimadarakból. Ezért is döntött úgy a Debreceni Állatkert, hogy csatlakozik e csodás madarak tartásához és bemutatásához és reményeik szerint ezzel az európai állományt tovább gyarapíthatják.

Az íbiszek már birtokba vették új helyüket az Afrika-röpdében, így hamarosan már láthatóak a nagyközönség számára is.

 

Megjelent: 1936 alkalommal Utoljára frissítve:2018. május 07., Hétfő 16:54
user Íbiszekkel gazdagodott a Debreceni Állatkert! | Online Rádió - Egy Lépéssel Közelebb Hozzád! _ LépésRádió

Legfrissebbek a szerzőtől: