Nyomtatás
2023. január 23., Hétfő 13:05

1700 éves a világ legidősebb bora: nem lenne nagy élmény megkóstolni

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

De legalább be lehet rúgni tőle? Jogos kérdés. A válasz: sajnos nem.

A-világ-legidősebb-bora-a-Pfalzi-Történeti-Múzeumban-(Forrás-a-HMSpeyer-Instagram-oldala) 1700 éves a világ legidősebb bora: nem lenne nagy élmény megkóstolni | Online Rádió - Egy Lépéssel Közelebb Hozzád! _ LépésRádió

A Pfalzi Történeti Múzeum őrzi a világ legöregebb borát Speyer városában. Az intézmény szerint a palackot még i.sz. 325-ben zárták le, és mivel az élettartama nagy részét 4. században meghalt előkelő rómaiak sírhelyén töltötte, senki nem volt, aki felbontotta vagy összetörte volna az üveget. A sírhelyet elég régen, még 1867-ben fedezték fel, és több borospalackot is találtak, viszont ez az egy csodák csodájára sértetlen volt – írja a Magyar Konyha.

Az, hogy a palackban még ma is maradt valami annak köszönhető, hogy viasszal, és nem dugóval zárták le. Az ókoriak mézzel és fűszerekkel ízesítették a boraikat, sőt olívaolajat is öntöttek a palackba, mert ezzel tartották távol az üvegtől a levegőt. Ez az olajfolt mára megszilárdult a palack száján, máig védve az italt. A folyadék állaga elég szokatlan, jó eséllyel nem sokat nyerne az, aki megkóstolná. A muzeológusok attól félnek, hogy a bor nem biztos, hogy kibírná a levegősokkot. A visszamaradt folyadék a szakértők szerint már nem bor, ugyanis az alkoholtartalmát már biztosan rég elveszítette. Monika Christmann borprofesszor szerint a megmaradt pár korty folyadék valószínűleg nem romlott, mindazonáltal nem okozna nagy örömöt a szájban, valószínűleg az íze az ízét vesztett rágógumiéhoz hasonlítana.

Megjelent: 196 alkalommal
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert

Kapcsolódó elemek