Nyomtatás
2022. július 06., Szerda 20:58

Idős nő lopott műtárgyat Egy Picasso kiállításról, otthon át szabta egy kicsit

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

A biztonsági kamerák felvételein látszik, ahogy a 72 éves asszony a táskájába gyömöszöli a szerzeményét.

Idős-nő-lopott-műtárgyat-Egy-Picasso-kiállításról,-otthon-át-szabta-egy-kicsit Idős nő lopott műtárgyat Egy Picasso kiállításról, otthon át szabta egy kicsit | Online Rádió - Egy Lépéssel Közelebb Hozzád! _ LépésRádió

A "művészetrajongó" hírében álló néni utólag azt állította, nem tudta, hogy egy műalkotást sikerült eltulajdonítania.

Örök kérdés, mitől válik valami művészetté, ahogyan a műtárgy és a befogadó közötti viszony is egy soha véget nem érő diskurzus tárgyát képezi. Nos, a párizsiMusée Picasso egyik műalkotása annyira megtetszett egy 72 éves asszonynak, hogy rögtön haza is vitte magával, és – egy kabátról lévén szó – nem stimmelt a méret, így otthon “javított” rajta egy kicsit.

A szóban forgó műalkotás Oriol Vilanova katalán művész Old Masters sorozatának (2017-2021) darabja, egy kék munkaköpeny, amelynek zsebében képeslapokat helyeztek el. A kiállítás nézőinek lehetőséget adtak szabadon benyúlni a zsebekbe és közelről szemügyre venni a kis képeket, amelyek Pablo Picasso munkáit ábrázolták. A felsőruházatot Picasso fotója mellett függesztették ki.

Március végén azonban hirtelen meztelenné vált a fal a kabát helyén, és a biztonsági kamerák felvételein látszik, ahogy az idős hölgy a táskájába gyömöszöli a ruhadarabot.

A néni a helyi sajtóhírek szerint egy művészetrajongó, ehhez képest később mégis azzal védekezett, miszerint nem tudta, hogy a kabát egy műtárgy része.

További furcsaság, hogy a lopás után az elkövető pár nappal később újra megjelent a múzeumban, éppen akkor, amikor a rendőrség is a helyszínen tartózkodott. Ennek köszönhetően ott helyben elkapták és letartóztatták. A hatóság a házkutatás során megtalálta a ruházatot, csakhogy nem az eredeti állapotában: a nő fogta magát, és lerövidítette a kabát ujjait, hogy passzoljanak rá.

View this post on Instagram

A post shared by Oriol Vilanova (@oriolvilanova)

A tettest végül egy figyelmeztetéssel elengedték, de felmerült, hogy az eset talán a túl laza biztonsági ellenőrzések miatt történhetett meg. Ennek kapcsán kiderült, a múzeum szerette volna komolyabban bebiztosítani a tárgyat, de maga a művész ragaszkodott hozzá, hogy a kabát a tömeg számára könnyen kezelhető legyen. Vilanova meg is szólalt az ügy kapcsán, meglepettségének adott hangot, ugyanakkor beismerte, hogy műalkotása jellege miatt sebezhető a lopási kísérletek által.

Forrás.: (via, Designtaxi)

Megjelent: 294 alkalommal
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert

Kapcsolódó elemek