Nyomtatás
2022. június 16., Csütörtök 18:44

Egy tévesen kézbesített csomagból jött rá a nő, hogy bűncselekmény áldozata lett

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Kézbesítettek neki egy csomagot, amit nem rendelt meg. Kiderült, hogy még közel 1,4 millió forintnak megfelelő összegért rendeltek árut a nevében.

Egy-tévesen-kézbesített-csomagból-jött-rá-a-nő,-hogy-bűncselekmény-áldozata-lett Egy tévesen kézbesített csomagból jött rá a nő, hogy bűncselekmény áldozata lett | Online Rádió - Egy Lépéssel Közelebb Hozzád! _ LépésRádió

Adatlopás áldozata lett Lynn Beattie, a Mirror című brit lap tudatos vásárlással foglalkozó újságírónője. Azt írja, korábban nem gondolta, hogy ilyesmi vele is megtörténhet, de tévedett.

Beattie egy nap különös csomagot kapott. Napelemes, mozgásérzékelő lámpákat szállítottak ki neki, noha soha sem rendelte meg őket. A dobozon azonban az ő pontos neve és címe állt, ami gyanússá tette az ügyet.

Az újságírónő azt hitte a csomagot feladó cégénél történt tévedés, de amikor felhívta őket, hogy tisztázza az ügyet, kiderült, hogy nincs szó tévedésről. Valaki háromezer font (közel 1,4 millió forint) értékben rendelt hitelre különböző árukat az adataival. Az elkövető az áruk többségét csomagautomatákba kézbesíttette, a lámpák esetében azonban figyelmetlen volt, ezért szállították azokat Beattie címére.

Ha nincs ez az apró tévedés, vagy ha nem tulajdonít jelentőséget a tévesen kiszállított csomagnak, az újságírónő csak akkor jött volna rá, hogy bűncselekmény áldozata lett, amikor megkapja az első fizetési felszólítást, egy valószínűleg sokkal nagyobb összegű adósságról.

Beattie szerencséjére a cég megértette a helyzetét. Befagyasztották a nő felhasználói fiókját, és törölték a tartozását. Bár az ügy számára itt le is zárulhatott volna, az újságírónő nem elégedett meg ennyivel. Megrémítette, hogy ilyesmi történt vele.

Ahhoz, hogy egy ilyen csalás áldozatává váljon, az elkövetőnek csak a nevére, a lakcímére, és a születési helyére, illetve idejére volt szüksége, ezeket az adatokat pedig maga Beattie tette bárki számára elérhetővé az interneten.

Az újságírónő telefonálgatni és emailezni kezdett, és nem nyugodott, míg nem töröltette mindenhonnan a személyes adatait. Feljelentést tett a rendőrségen, mert úgy gondolta, valószínűleg nem ő volt a csaló egyetlen áldozata. A rendőrség a csomagautomaták környékén működő biztonsági kamerák felvételeiből próbálja felfedni az elkövető kilétét de nincs könnyű dolguk.

Lynn Beattie azt írja, ez az eset döbbentette rá, mennyire sebezhetővé tette magát. Mivel a lakcíme bűnözők kezébe került, biztonsági zárat szereltetett fel az otthona ajtajára és ablakaira és egy biztonsági rendszert is beszereltetett. Előfizetett egy online szolgáltatásra is, mely figyelmeztetést küld neki, ha az adatait használják az interneten, vagy ha azok felbukkannak sötét weben.

Megjelent: 511 alkalommal
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert

Kapcsolódó elemek