Nyomtatás
2021. november 05., Péntek 12:22

Egy denevér nyerte meg az év madara versenyt Új-Zélandon

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Többen felháborodtak, hogy Új-Zélandon egy denevér nyerte meg az Év madara versenyt.

Denevérek

Új-Zéland egyetlen őshonos szárazföldi emlőse, egy ritka denevérfaj nyerte az Év madara versenyt.

Az új-zélandi hosszúfarkú denevért (Chalinolobus tuberculatus), maori nevén pekapeka-tou-roát a verseny szervezői azért vették fel a listára, hogy felhívják a figyelmet arra, kihalás fenyegeti a hüvelykujj nagyságú denevért.

Az emlős szerepeltetése felrobbantotta az internetet, híre eljutott szerte a világba, ami rekordrészvételt, 56 733 szavazatot hozott. Az október 31-ig tartó szavazáson 7031 voksot kapott a repülő emlős, míg a második helyezett, a kakapó (vagy bagolypapagáj) nevű mohazöld röpképtelen madár – a tavalyi győztes – csak 4072-t.

Sokakat felháborított, hogy a verseny történetében első ízben indítottak egy emlőst is az Év madara versenyben, a szavazást szervező Forest & Bird természetvédő szervezet azonban rámutatott, hogy a versengés maori elnevezésében (Te Manu Rongonui o te Tau) szereplő kifejezés, a Manu valójában nemcsak madarat jelöl, hanem sokféle más repülő teremtményt, köztük denevért is, másfelől a verseny célja általában felhívni a figyelmet az ikonikus új-zélandi fajokra leselkedő veszélyekre.

A botrány mindenesetre nagyon jól jött, mert sok új-zélandi eddig nem is tudta, hogy létezik ilyen faj az országban – kommentálta az eseményeket Ben Paris, az Aucklandi Tanács természetvédelmi tanácsadója.

Az új-zélandi Év madara versenytől nem idegenek a viták és botrányok, a tavalyi voksolást például beárnyékolta, hogy kiderült, 1500 hamis szavazatot adtak le a kis foltos kivire, az Új-Zélandon őshonos röpképtelen madár talán legkisebb fajára.

2019-ben a választásba való orosz beavatkozás vádja merült fel, miután gyanúsan sok – több száz – szavazat érkezett Oroszországból. Az Év madara-választás az egyik legnépszerűbb esemény Új-Zélandon.

Forrás.: (MTI)

Megjelent: 339 alkalommal Utoljára frissítve:2021. november 07., Vasárnap 14:14
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert