Interjúink

Play
Play
Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
  mystat
mystat
Értékelés:
(0 szavazat)

Szombaton a vörös pandákat ünneplik a Debreceni Állatkertben!

- Közzétéve szeptember 15, 2021

Ozd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Minden évben szeptember harmadik szombatján tartják a Nemzetközi Vöröspanda-napot, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet e rendkívül különleges, ugyanakkor súlyosan fenyegetett ázsiai faj szorult helyzetére és védelmének fontosságára.

Szombaton a vörös pandákat ünneplik a Debreceni Állatkertben!

A Himalája mérsékelt övi erdőiben őshonos vörös panda, más néven kis panda vagy vörös macskamedve élőhelyének rohamos zsugorodása és aprózódása, az erdei erőforrások túlzott mértékű kitermelése és az illegális kereskedelem következtében veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A vörös pandák megmentésében fontos szerepet játszik az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP), amelyhez a Debreceni Állatkert 2014-ben csatlakozott egy nőstény ikerpár fogadásával, akikhez hat év előkészítő munkájának eredményeként tavaly júniusban megérkezett Pandita, a fiatal hím. Idén tavasszal az intézmény jelentős szakmai sikerről számolhatott be, mivel a faj globális fajmenedzsment-tervének (GSMP) keretében az ő egyik nőstényükre esett a választás, hogy átköltözzön a vörös pandák eredeti élőhelyén, a Himalája déli részén fekvő Dardzsiling állatkertjébe, amely kifejezetten az őshonos fajok tenyésztésére és visszatelepítésére szakosodott. Az itthon maradt leendő tenyészpár pedig mostanra jól összeszokott, így az intézmény reményei szerint a közeljövőben ők is hozzájárulnak majd fajmegőrzési célú európai állatkerti állomány gyarapodásához.

A szeptember 18-i Nemzetközi Vöröspanda-napon e közönségkedvenc bambuszevőké lesz a főszerep: az érdeklődők 10:00-tól látványetetéssel egybekötve számos érdekességet tudhatnak meg a fajról, az igazán szerencsések pedig testközelből találkozhatnak majd az intézmény vörös pandáival. A kicsiket tematikus arcfestés is várja, azok pedig, akik támogatni szeretnék az intézmény fajmegőrzési munkáját, emlékérme vásárlásával közvetlenül hozzájárulhatnak Maci és Pandita jólétéhez.

Megjelent: 18 alkalommal

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Online Rádió - Partnerek

Streema - Online Radio Stations

Online
rádiók gyűjteménye


Megamix Tracker


Dumanet Chat - www.dumanet.hu


szuperpiac.hu


Plixapp kft


hu.jobsora.com