Nyomtatás
2021. szeptember 14., Kedd 18:29

Ismét egzotikus ritkasággal gyarapodott a Debreceni Állatkert!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Újabb, korábban sosem tartott fajjal bővült a Debreceni Állatkert gyűjteménye, miután nemrég egy nőstény luzoni kéregpatkányt fogadtak a lengyelországi Lodz állatkertjéből az Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében.

Ismét egzotikus ritkasággal gyarapodott a Debreceni Állatkert!

A jövevény egyelőre a kulisszák mögött ismerkedik új környezetével, de hamarosan a látogatók is megtekinthetik; sőt, a remények szerint a közeljövőben társat is kap, így az intézmény a későbbiekben sikeres szaporulattal is hozzájárulhat a nemzetközi tenyészprogramhoz.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni nőstény érkezéséig kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották.

Megjelent: 385 alkalommal
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert

Kapcsolódó elemek