Interjúink

Play
Play
Play
Play
Play
Play
Play
Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
  mystat
mystat
Értékelés:
(0 szavazat)

Ismét egzotikus ritkasággal gyarapodott a Debreceni Állatkert!

- Közzétéve szeptember 14, 2021

Ozd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Újabb, korábban sosem tartott fajjal bővült a Debreceni Állatkert gyűjteménye, miután nemrég egy nőstény luzoni kéregpatkányt fogadtak a lengyelországi Lodz állatkertjéből az Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében.

Ismét egzotikus ritkasággal gyarapodott a Debreceni Állatkert!

A jövevény egyelőre a kulisszák mögött ismerkedik új környezetével, de hamarosan a látogatók is megtekinthetik; sőt, a remények szerint a közeljövőben társat is kap, így az intézmény a későbbiekben sikeres szaporulattal is hozzájárulhat a nemzetközi tenyészprogramhoz.

A Fülöp-szigetek legnagyobb tagjának északi részén endemikus luzoni kéregpatkány (Phloemys pallidus) viszonylag nagytermetű, éjjel aktív rágcsálófaj. Mint arról neve is árulkodik, idejének legnagyobb részét a lombkoronaszinten tölti, erős karmaival kiválóan kapaszkodik a fák kérgébe. Párban él, a nőstények évente egy, esetleg két utódot hoznak a világra faodúban vagy földbe ásott üregben kialakított fészkükben. Különféle növényi részeket fogyaszt, az élőhelyének szűkülése következtében azonban a környező földeken termesztett rizst is megdézsmálja, ami miatt sok helyen kártevőként tartják számon.

Az élőhelyvesztés és az ember-állat konfliktusok mellett az élelmezési célú vadászat is fenyegeti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján. A hazai állatkertek körében igazi ritkaságnak számít, mivel a debreceni nőstény érkezéséig kizárólag a Fővárosi Állat- és Növénykertben tartották.

Megjelent: 27 alkalommal

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Online Rádió - Partnerek

Streema - Online Radio Stations

Online
rádiók gyűjteménye


Megamix Tracker


Dumanet Chat - www.dumanet.hu


szuperpiac.hu


Plixapp kft


hu.jobsora.com