Interjúink

Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
  mystat
mystat
×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 66
Értékelés:
(0 szavazat)

Műfajokon túli utazás egy nemzetközi formációval

- Közzétéve június 07, 2021

Ozd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Tízfős, nemzetközi zenészekből álló csapattal rögzítette a Moped Loewen Book of Navi című lemezét.
Nézzétek meg itt a lemezről a Let Me Come Home című dal klipjét!

Moped Loewen

A zenekar fúvósokra épülő, műfajokon átívelő komplex hangzásvilága az alapító, Varga Dániel szaxofonos és zeneszerző zenei vízióinak megtestesülése. A lemez dalszövegei a kereső ember sajátos útját mutatják be, miközben a kollektív zenekari hangzás, a dal egésze kerül fókuszba.

A Moped Loewen nemzetközi formáció, amit 2016-ban Varga Dániel szaxofonos, zeneszerző alapított. Az akkor még négyfős zenekar tagjai a grazi Zeneművészeti Egyetemen voltak osztálytársak. A csapat a post-műfajok világának egyik legizgalmasabb képviselője, fúvósokra épülő hangzásviláguk leginkább experimentális jazz-rock és indie rock alapokra épül.

„Nagyon sok minden hatással van rám, néha olyan műfajok is, amik nincsenek egymással köszönőviszonyban sem. Mindig próbálok egészséges egyensúlyt találni a fúziómban, de leginkább saját hangzásra, saját műfajra törekszem. A kategorizálás nagyon nehéz, főleg most, a 21. században, amikor több ezer új zene jelenik meg egy nap. Ha muszáj, akkor magunkat általában experimentális indie rock orchestrának állítom be, de nem tudom, mennyire pontos ez a meghatározás. Ahogy teltek az évek és a saját ambícióim, zenei vízióim, ízlésem alakult, úgy változott a zenekar munkássága is. A mostani albumon teljesen átvette az uralmat a singer-songwriteres megközelítés, amit szerettem volna azzal a világgal kombinálni, amit a Jazz Rock Orchestra kislemezen elkezdtem, de egyúttal el is távolodni a big bandekre jellemző hangzástól, ritmikáktól, riffektől és kliséktől. Sok sound design ötletet tartalmaz, amit leginkább a fúvós felvételek manipulásával értünk el. Általában free jazz és noizz által inspirált fúvós elemekkel dolgoztunk, amik stabil gitár alapokra és groove-okra épültek. Rövidebbek az individuális szólista megnyilvánulások, inkább egy kollektív zenekari hangzásra törekedtem” - meséli a zenekar vezetője, Varga Dániel.

A Book of Navi című lemezt 2020 nyarán rögzítették egy intenzív, tíz napos időszakban. Az album címe magyarra lefordítva a „próféta könyvét” jelenti. Teológusok szerint - a közhiedelemmel ellentétben - a prófétálás nem azonos a jövő megmondásával. Hanem egy szellemi ösztönzés alatt elmondott, kiáradó beszéd, vagy viselkedés, sőt akár tánc vagy ének is lehet.

„Ezzel pedig teljes mértékben tudtam azonosulni. Amikor zenélek, komponálok vagy improvizálok, mindig ezt a kitörő extatikus szellemi élményt keresem. Ezt pedig igyekszem megosztani másokkal is” – emeli ki Dani. A mostani felállásban mindenki jazz tanszakot végzett, professzionális jazz és session zenész, akik mindannyian az újat, az új hangzásokat keresik. Az albumon nyolc számot Varga Dániel írt és legnagyobb részét ő is hangszerelte, Daniel Holzleitner pozanista pedig három hangszereléssel és egy saját számmal járult hozzá a lemezhez. A dalszövegek olyan tapasztalok, érzések, imák, gondolatok megéneklése, amit Dani az elmúlt 29 évben hitével kapcsolatban megélt.

Megjelent: 30 alkalommal

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Online Rádió - Partnerek

Streema - Online Radio Stations

Online
rádiók gyűjteménye


Keresőoptimalizálás (SEO) tanfolyam + SEOZSENI ingyenes regisztráció


Megamix Tracker


Dumanet Chat - www.dumanet.hu


szuperpiac.hu


Plixapp kft


hu.jobsora.com