Nyomtatás
2021. május 22., Szombat 21:55

Tamarin-frigyre készül a Debreceni Állatkert!

Írta:
Értékelés:
(0 szavazat)

Mint arról korábban hírt adtunk, az elmúlt hónapokban a Debreceni Állatkert gyűjteménye nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem állatszállítások nyomán is dinamikusan gyarapodott.

Tamarin-frigyre készül a Debreceni Állatkert!

Számos, korábban soha nem tartott faj mellett potenciális pár is érkezett több jól ismert lakóhoz, köztük az aranykezű tamarinokhoz is az Európai Törzskönyvi Program (EAZA ESB) keretében. A csehországi Brno állatkertjéből származó fiatal nőstényt az érkezés utáni karanténidőszakot és fokozatos összeszoktatást követően örömmel befogadta a Trópusi házban élő apa-fia páros, Gordiusz és Midasz, így már együtt láthatók bemutatójukban. Az új jövevény kétéves korára válik majd ivaréretté, így a remények szerint az intézmény közeljövőben ismét utódokat köszönthet majd.

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, melyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről nemcsak magyar elnevezésüket, hanem tudományos nevüket is kapták; ez utóbbi az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott.

Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Megjelent: 445 alkalommal
Holló Róbert

Legfrissebbek a szerzőtől:Holló Róbert

Kapcsolódó elemek