Interjúink

Play
Play
Play
Play
previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider
     mystat

mystat
Értékelés:
(1 szavazat)

Afrika titokzatos éjszakai élővilágába nyújt betekintést a ma kinyitott Debreceni Állatkert új társas bemutatója!

- Közzétéve május 01, 2021

Ozd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Az ideiglenes zárvatartás alatt újabb, Debrecenben korábban soha nem látható fajjal bővült a cívisvárosi intézmény gyűjteménye, miután az Európai Törzskönyvi Programhoz (EAZA ESB) csatlakozva összesen öt szenegáli fülesmakit fogadtak két állatszállítás során.

Afrika titokzatos éjszakai élővilágába nyújt betekintést a Debreceni Állatkert új társas bemutatója!

Előbb két hím érkezett hozzájuk a Szegedi Vadasparkból február 22-én, majd három nőstény a csehországi Jihlava állatkertjéből március 31-én. Egyelőre a csapat összeszoktatása zajlik, de az intézmény a tervek szerint idővel a faj szaporításával is segíteni fogja a nemzetközi tenyészprogramot.

Már a fülesmaki-csapat gondozására való felkészülés is izgalmas szakmai kihívásokkal járt, mivel ennek az éjjel aktív fajnak a tartásához és bemutatásához speciális létesítmény szükséges. Az intézmény újdonsült főszponzora és a fülesmakik örökbefogadója, a Deutsche Telekom IT Solutions által nyújtott nagyvonalú támogatásból épült meg Trópusi házban az a tematikus afrikai éjszakai bemutató, amely egyiptomi gyümölcsevő denevéreknek, valamint a szintén nemrég érkezett és eddig sosem bemutatott berber csíkos fűegereknek is otthont ad. Annak érdekében, hogy a holnapi újranyitást követően a látogatók aktivitás közben csodálhassák meg a lakókat, a betekintőket leszámítva fényszigeteléssel ellátott bemutató fordított ciklus szerint kap megvilágítást, így nyitvatartási időben az éjszakát imitálja az állatok számára.

A félmajmok közé tartozó szenegáli fülesmaki, más néven szenegáli galágó (Galago senegalensis) az afrikai Szaharától délre elterülő szavannákon, cserjésekben és hegyi vagy folyó menti erdőkben őshonos. Napközben a sűrű növényzetben, faodvakban, elhagyott madárfészkekben bújik el csoportosan, majd éjszaka indul táplálékszerző útra, amelyen rovarokat, madarakat és tojásokat zsákmányol, de fogyaszt gyümölcsöket, zöldségeket és magvakat is. Előszeretettel nyalogatja továbbá a szenegáli akácia (Acacia senegal) gumiszerű nedveit (gumiarábikum). Nagyméretű, érzékeny szemével és fülével kiválóan boldogul a sötétben; erős lábának köszönhetően pedig igen mozgékony, akár 3 méteres ugrásokra is képes. Bár vadon élő populációja egyelőre stabil, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján és a CITES nemzetközi kereskedelemmel szembeni védelmet adó II. mellékletében.

Megjelent: 46 alkalommal

Új hozzászólás

Kérjük töltsön ki minden kötelező mezőt, amit csillag (*) jelöl. A HTML használata nem engedélyezett.

Online Rádió - Partnerek

A legolcsóbb rádiószervertől a fullextrásig!


Streema - Online Radio Stations

Online
rádiók gyűjteménye


Keresőoptimalizálás (SEO) tanfolyam + SEOZSENI ingyenes regisztráció


Megamix Tracker


Dumanet Chat - www.dumanet.hu



szuperpiac.hu


Plixapp kft


hu.jobsora.com