A májusban bejelentett szaporulat után ismét örömhírrel szolgálhatunk Debrecen állatkertjének évről évre szépen gyarapodó pingvincsapatának háza tájáról, mivel a gondozók nemrég mind az öt költőpárnál tojást fedeztek fel.

Tojásokat keltenek a Debreceni Állatkert pápaszemes pingvinjei!

Az egyenként 10 dkg súlyú tojások kotlása összesen 38-42 napig tart, és mindkét szülő részt vesz benne. Az állatkert abban bízik, hogy minél több tojás életképesnek bizonyul, és így még az ősszel egészséges fiókák kelhetnek ki a Nagyerdő fái alatt.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar elnevezését a szeme fölött található csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozást segíti; a pingvin testhőmérsékletének emelkedésével több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat és az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg „veszélyeztetett” besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez idő alatt hagyománnyá vált a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, melyre nyaranta az országban egyedülálló módon a nagyközönség is elkísérheti őket.

Oszd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner