Évről évre szépen gyarapodik a Debreceni Állatkert jávorantilop-csordája, ma csaknem napra pontosan egy évvel a tavalyi szaporulat bejelentése után újabb utód születéséről adtak hírt.

Debrecenben él az ország legnagyobb jávorantilop-csordája, most tovább bővült a család!

A közel kéthetes üsző május 22-én jött a világra mintegy 9 hónapos vemhességet követően, az intézmény szerencsés látogatói pedig láthatták, ahogy nem sokkal később már lábra is áll. Jó egészségnek örvend, étvágya kitűnő, és játszani is nagyon szeret a tágas Afrika-panoráma kifutóban.

A tülkösszarvúak családjába tartozó jávorantilop (Taurotragus oryx) Afrika déli és keleti szavannáin őshonos. Termetben csak az óriás jávorantilop múlja felül, így ez a második legnagyobb ma élő antilopfaj; a kifejlett bikák akár a 180 cm-es marmagasságot és az egytonnás testtömeget is elérhetik. Impozáns méretéhez tetszetős külső társul: homokszínű vagy vöröses szőrzetén a háttól a hasig fehér csíkok húzódnak, többszörösen csavart, egyenes szarva pedig gyakran meghaladja a félméteres hosszt. A fajt főként az élőhelyvesztés és a húsáért, bőréért és trófeájáért való orvvadászata fenyegeti, így szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Oszd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner