A Nagyerdei Kultúrpark népes pápaszemes pingvinkolóniája évről évre újabb utódokkal gyarapodik, hiszen a tavaly bejelentett szaporulat után idén február 12-én, 40, tojásban töltött nap után ismét fióka kelt ki a debreceni állatkertben.

A tegnap bemutatott jó étvágyú, de egyelőre ismeretlen nemű pingvinbébi már a pingvinóvodában nevelkedik, és rendszeresen sétára indul gondozói társaságában. Nagyjából másfél éves koráig jól megkülönböztethető lesz a felnőttektől, mivel akkorra vált majd át pihés szürkésbarna tollazatáról a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára.

 

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar nevét a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban segíti; ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre, majd hűl le a környező levegő által. A fajt eredeti élőhelyén elsősorban a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, illetve az olajszennyezés fenyegeti, ezért jelenleg veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A Debreceni Állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez idő alatt igazi közönségkedvenccé nőtte ki magát a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, melyet nyaranta a nagyközönség az országban egyedül Debrecenben csodálhat meg testközelből.  A páratlan programelem júniustól újra visszatér a látogatók nagy örömére.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner