Tavaly júniusban három vietnámi mohabéka érkezéséről adott hírt az intézmény, bő fél év elteltével pedig biztató tenyészeti fejleményekről számolhatunk be.

Országos ritkaság: szaporulat a Debreceni Állatkert vietnámi mohabékáinál!

A gondozók december 29-én három petét fedeztek fel a békák viváriumában, egy közülük pedig termékenynek bizonyult, és immár ebihalként fejlődik a kulisszák mögött. A pár centiméteres jövevény egyelőre szépen cseperedik, és remélhetőleg szerint néhány hónap múlva végtagokat is növeszt, majd végül csatlakozhat társaihoz a Pálmaházban. A vietnámi mohabékák emberi gondozásban igen nehezen szaporíthatók; tudomásunk szerint Magyarországon sem állatkertben, sem magángyűjteményben nem volt még rá példa, így a debreceni intézmény egyedülálló tenyészeti siker küszöbén áll.

A vietnámi mohabéka (Theloderma corticale) a Vietnám és Laosz északi, illetve Kína velük szomszédos részén fekvő esőerdőkben őshonos. Félvízi fajként barlangokban és sziklahasadékokban él, ahol a mintázatainak és apró kitüremkedéseinek köszönhetően mohos kőfelületre emlékeztető bőrével könnyedén beleolvad környezetébe – e rejtőzködőképessége mind rovarfogás során, mind veszély esetén kapóra jön. Mivel vadon élő populációi fogyatkozóban vannak az élőhelypusztulás és az illegális befogások következtében, a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján.

Oszd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner