Nagy örömben teltek az ünnepek a cívisváros állatkertjében, miután a nőstény aranykezű tamarinjuk tavaly december 24-én, szenteste két egészséges utódnak adott életet.

Aranykezű tamarin-ikrek születtek a Debreceni Állatkertben!

Legutóbb 2013-ban született tamarin, ő a mostani ikrek apukája. Anyjuk 2018-ban érkezett a Szegedi Vadasparkból. Az utódnevelésből mindkét szülő példásan kiveszi a részét. Az egyelőre ismeretlen nemű csöppségek idejük nagy részét apjuk bundájába csimpaszkodva töltik. Anyjuk táplálja őket, étvágyuk kifogástalan. Az immár négyfős tamarincsaládot a látogatók is megcsodálhatják az intézmény Trópusi házában.

A karmosmajmok alcsaládjába tartozó aranykezű tamarinok (Saguinus midas) Dél-Amerika északi erdőségeiben őshonosak. 4-15 fős csoportokban élnek, melyeken belül a domináns nőstény joga a hímekkel való párosodás. Sötétbarna vagy fekete testszőrzetüktől jól elüt narancssárga-arany kezük és lábfejük, amelyről a nevüket kapták; tudományos elnevezésük az ókori görög mitológiából ismert Midász királyra utal, aki érintésével mindent arannyá változtatott. Az élőhelyét veszélyeztető erdőirtások miatt a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kihalással fenyegetett fajokat tartalmazó Vörös Listáján. A Debreceni Állatkertben az Európai Törzskönyvi Program (ESB) keretében tartanak aranykezű tamarinokat.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner