A nyár vége felé sem szünetelt a babyboom a cívisváros állatkertjében: a tavaly augusztusi állományújulást követően az intézmény történetében most először kelt ki egyszerre három sárga-kék arafióka (Ara ararauna). Így a látogatók a Debreceni Állatkert és Vidámpark történetének legnagyobb, összesen már 14 egyedből álló ara állományával találkozhatnak.

Ismét sárga-kék arákkal gyarapodott a Debreceni Állatkert!

Az egyelőre ismeretlen nemű papagájok július 20-án bújtak ki tojásukból, és egy hónapra rá hagyták el először a biztonságot nyújtó odújukat, teljesen önállóvá azonban csak másfél-két hét múlva válnak. Kirepülésüket követően az állatgondozók vették át nevelésüket. A papagájfélék viszonylatában kiemelkedő méretű és összetéveszthetetlen színezetű sárga-kék ara rokonaihoz mérten is impozáns küllemű. Igen értelmes és jól tanítható, ugyanakkor rendkívül érzékeny, sok gondoskodást és játékot igénylő faj. Tartásához CITES-engedély szükséges. A Dél- és Közép-Amerika esőerdőiben és szavannáin őshonos araraunát főként élőhelyének pusztulása és a nagymértékű illegális kereskedelem veszélyezteti, így a faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner