Ma, június 5-én ünnepeljük a Környezetvédelmi Világnapot, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban.

A Debreceni Állatkert és Vidámpark mától kitiltja az egyszer használatos műanyagokat!

Minden másodpercben körülbelül 700 kiló műanyag kerül az óceánokba, amely súlyosan veszélyezteti az élővilágot és a táplálékláncba bekerülve közvetlen hatással van egészségünkre. Ha ezen nem változtatunk, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal. Mint ismert az Európai Unióban 2021-től megtiltják az olyan eldobható műanyag termékek használatát, amelyek alternatív termékekkel helyettesíthetőek. A magyar állatkerteket, mint egyik leglátogatottabb közintézményeket évente összesen közel 4 millióan keresik fel. A mai modern állatkertek küldetésükből adódó egyik feladata és felelőssége a természeti értékek védelme, így környezettudatos és fenntartható megoldások alkalmazása és megismertetése látogatóikkal. Magyarország első természetvédelmi területén, a Nagyerdőn, az ország első vidéki állatkertje és egyetlen vidámparkja elkötelezett ezen üzenetek megformálásában. Éppen ezért döntöttek úgy, hogy már mától alkalmazzák az EU-s szabályokat és kitiltják az egyszer használatos műanyag- szívószálak, keverőpálcikák, poharak, tányérok, evőeszközök és műanyag zacskók használatatát a vendéglátóhelyeikből és így csökkentik a keletkező műanyaghulladékok mennyiségét. Reményeik szerint példájukat más állatkertek és közgyűjteménynek is követni fogják.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner