Sajtótájékoztatót tartott Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat február 6.-án kedd délelőtt.

Az eseményen nyitották meg a Megyei szintű foglalkoztatási megállapodás, foglalkoztatási- gazdaságfejlesztési együttműködések elnevezésű projektet.

A rendezvényen jelen volt és beszédet tartott Vasas Lászlóné a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének főjegyzője, Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnöke és Tapolcai Zoltán a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának főosztályvezetője.

Vasas Lászlóné köszöntőjével indult meg a projektnyitó rendezvény. Beszédében elmondta, hogy másfél éve született meg ennek a programnak az ötlete, ami egyaránt megyei és helyi szintű. A projektben már most is kisebb sikereket tudtak elérni.

Céljaik közt szerepel egy hatékony tervezési modell kiépítése, illetve változtatni szeretnének a hátrányos helyzetű munkavállalók ügyében is, ehhez 200 fő bevezetését tervezik.

Vasas Lászlóné után Pajna Zoltán vette át a szót, aki miután köszöntötte a megjelenteket elmondta, hogy felzárkóztatásra van szükség a régióban.

Beszédében arra is kitért, hogy el kell érni a munkavállalók megyéből való kivándorlását.

Beszélt arról is, hogy egyre jobban megjelent a munkavállalói igény, éppen ezért folyamatosan törekedni kell a motivált emberek képzésére.

Az esemény további részében Tapolcai Zoltán prezentációs előadást tartott, melynek címe A TOP programok szerepe Hajdú-Bihar megyében volt.

Az előadás során részletesen bemutatta a munkaerőpiac jelenlegi állását és beszélt a fennálló problémák megoldására készült tervekről is.

Eredményként emelte ki, hogy a megyében sikerült csökkenteni a közfoglalkoztatottak számát 6 százalékra. Az ebből kiáramló létszámmal várhatóan 39 500 fő lesz, akiket képzéseken vagy az elsődleges munkaerőpiacon szeretnének elhelyezni.

Bemutatta az inaktív munkavállalókkal kapcsolatban felhozódó problémát. Inaktívnak számítanak, azok az emberek, akik rokkantsági juttatásban részesülnek, rehabilitációban részt vevők, árvasági ellátásban, ápolási díjban vagy foglalkoztatást helyettesítő térítést kapnak. A probléma az inaktív munkavállalókkal az, hogy nem kapnak elég motivációt a munkavállalásra, hiszen ezeken a juttatásokon is minimálisan elboldogulnak.

Cél az ők bevonásuk az elsődleges munkaerőpiacba.

A program célja, hogy 2018-ban csökkentse a közfoglalkoztatottak, a nyilvántartott álláskeresők és az inaktívak számát átlagosan kétezer fővel.

Tapolcai Zoltán rámutatott arra, hogy a munkavállaláshoz szükséges a képzettség, a készség, a motiváció, a mobilitás és a munkapotenciál. Ezek nélkül nem valósulhat meg a foglalkoztatottság.

Elmondta továbbá, hogy leginkább pénzzel lehet motiválni az álláskeresőket.

A kormányhivatal úgy döntött, a képzések mellett ugyanannyi juttatást biztosít, mint egy közfoglalkoztatottnak. Így segítenék az emberek tanulási készségük fejlesztését. Cél, hogy a sima képzésből a támogatott bérminimumig jusson el valaki.

Tapolcai Zoltán kiemelte az önkormányzatok és a TOP programok közös munkájának fontosságát.

Valamint elmondta azt is, hogy a TOP projektek és az uniós programok között szükséges az együttműködés, mert célcsoportjaik közösek.

Az új módszerrel támogatni tudják a képzési és utazási költségeket illetve lakhatási támogatást is tudnak nyújtani. Így az anyagi segítség mellett a munkáltatónak csak választania kell, hogy kit kíván alkalmazni. Úgy mond, fizetik a betanulását az álláskeresőnek. A betanítási idő után pedig dönthet a munkáltató, hogy továbbra is alkalmazni akarja-e a dolgozót. Az álláskereső így munkatapasztalatra tehet szert, ami mindenképpen előny lesz számára a későbbiekben.

A program egyik típusában kimondottan az alacsony iskolai végzettségű vagy szakmunkás képzéssel rendelkező embereket szeretnék segíteni a szakmában való elhelyezkedésben.

A főosztályvezető úr kiemelte, hogy a lakhelyhez tartozó járási hivatalban kaphat hozzájárulást az elhelyezkedésben az ember függetlenül attól, hol fogják őt alkalmazni.

Zárásként elhangzott a megyei TOP eddigi eredménye, mégpedig az, hogy 59 emberből 44 főt tudtak elhelyezni egy hónapon belül. Ebből is látszik az igény az elsődleges munkaerőpiacon erre támogatásra.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner