A világ egyik legritkább drágakövéből talált egy 6.3 kilogrammos darabot.

Kép: Félmilliárd forintot érő drágakövet ásott ki egy tanzániai bányász

Kétmillió dollárért, azaz majdnem 590 millió forintért adott el egy 6,3 kilogrammos tanzanit drágakövet egy tanzániai bányász – jelentette a BBC. Saniniu Laizer nem először volt ilyen szerencsés. A férfi júniusba kettő, hasonlóan nagy követ ásott ki az ország északi részén lévő tanzanitbányák egyikében, amelyekért egymilliárd forintnyi összeget kapott az azokat felvásároló kormánytól.

Az 1960-as években felfedezett, a 21. század drágakövének tartott tanzanit kizárólag a kelet-afrikai ország egy kis, északi régiójában található meg. A tanzanit a világ egyik legritkább drágakövének számít, és szakértők szerint az elkövetkező húsz évben az összest ki is fogják bányászni a lelőhelyekről.

Laizer a BBC-nek elmondta, hogy a hatalmas vagyonból egy iskolát és egy egészségügyi központot fog felépíttetni lakóhelyén. A férfi még júniusban azt mondta a brit közszolgálati adónak, hogy a hirtelen jött pénz nem fogja megváltoztatni az életét, és továbbra is kétezer szarvasmarhájával fog foglalkozni. A férfinak a BBC cikke szerint egyébként harminc gyermeke van.

Oszd meg!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner