Ön el tudja képzelni, hogy vásárlás helyett nyomtatja az ehető húst? A hozzáértők állítják: ízében és állagában teljesen egyforma a nyomtatott és az igazi steak, csak az összetevőkben van különbség.

Az éttermekben már jövőre, otthon viszont csak pár év múlva lehet majd húst nyomtatni. Ez a technológia egy izraeli vállalat ötletén alapul, amivel hosszú távon azt szeretnék elérni, hogy a hús ne csak állatoktól származzon.

Marha- és csirkeíz

Ezzel szeretnék fenntarthatóbbá tenni az emberek életét. Egyelőre csak marha- és csirkehúst lehet majd nyomtatni az asztalra, de később más húsok is megjelenhetnek.

Akik már kóstolták a nyomtatott húst, azt mondják, hogy az állaga, sőt még az íze is hasonlít az igazira, a szakértők szerint pedig a belső értéke is hasonló, pedig a mű­hús csak növényi alapanyagokat tartalmaz.

Borsó és rizsfehérje

Az élelmiszer alapja borsó és rizsfehérje, amiket kis fiolákba töltenek, majd ezeket te­szik a gépbe. Ez a püréállagú anyag lesz a „tinta”. A számítógépen előre megtervezett hússzeletet a gép rétegenként állítja fel. Először a körvonalat rajzolja meg, ezt kitölti, majd ezután olyan vastagságúra építi, amilyet beprogramoztak.

A nyomtatott hús azonban még koránt sincs kész, a gépből mehet egyenesen a serpenyőbe. Külsejét nézve nem tökéletes a hússzelet, mivel látszanak a nyomtatás csíkjai, de teljes mértékben visszaadja a gasztronómiai élményeket.

Borsó és Rizs

Magyarok is próbálták

Nem az izraeli cég az egyetlen a világon, ami ilyen technológia kifejlesztésén gondolkodott. Egy amerikai–magyar vállalat már 2013-ban próbálkozott ez­zel, azonban akkor még sem ízben, sem pedig kinézetben nem hasonlított igazi húsra a végeredmény.

Forgács Gábor és csapata laborban szaporított húst használt a nyomtatás alapjául, majd ezt egy különleges edzésmódszer segítségével ehető vastagságú izomréteggé próbálták fejleszteni.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner