Egy CT-vizsgálat során derült ki, hogy évek óta fennálló problémáit nem egy túl makacs megfázás, hanem egy nem megfelelő helyen kinőtt fog okozta.

Az orvosokat is sokkolta egy dán férfi esete, aki eredetileg szaglás­prob­lémákkal kereste fel orvosát. Az úr több mint két éven keresztül pa­naszkodott folyamatos orrfolyásra és szagvesztésre bal orrlyukában, ám az orvosok diagnózisa végül még őt is meglepte, ugyanis kiderült: egy, az orrjáratában kinőtt fog okozta a problémáit. A különös diagnózis előtt a meg nem nevezett 59 éves férfi – ahogy hasonló tünetek esetén javasolják – első körben gyógyszereket, antibiotikumot, antihisztaminokat, illetve szteroidokat szedett, ugyanis arra gyanakodtak, hogy egy korábbi megfázásából visszamaradó vírus vagy baktérium okozta a problémáit. Mivel a gyógyszeres kezelés nem segített, felkereste az Aarhusi Egyetemi Kórházat, ahol a CT-vizsgálat azonnal megmutatta, hogy valami nem oda való dolog van az orrában.

Több évbe telt, mire a doktorok rájöttek, mi okozza a folyamatos rosszullétet

Az orvosok ekkor már éltek a gyanúperrel, hogy egy úgynevezett dermoid cisztával van dolguk, amely szőrt, fogat, bőrmirigyeket vagy folyadékot tartalmazhat, ám végül azt állapították meg, hogy a férfi bal orrlyukában egy fog nőtt ki. A fogat egy rövid endoszkópos eljárás során egy fogóval távolították el a páciens orrából, aki a beavatkozás után még tíz napig kénytelen volt antibiotikumot szedni és sóoldattal tisztítani orrjáratát, ám a kezelés után teljesen tünetmentessé vált. A közelebbi tanulmányozás után derült ki, hogy a pluszfog még gyulladást is előidézett a beteg orrában, ám arra nem találtak magyarázatot, miért is nőtt éppen oda. Kutatások szerint az emberek 3,9 százalékának van „létszámon felüli” foga, de hogy az orrlyukban legyen, az rendkívül ritka, és a lakosság mindössze 0,1-1 százalékánál fordul elő. Az orrban általában gyulladások, sérülések, orrcsont- vagy állkapocscsonttörés, illetve fejlődési problémák miatt tűnhetnek fel fogak. A dán férfi gyermekkorában komoly arcsérülést szenvedett, viszont a szakértők szerint feltételezhetően nem ez vezetett a fog kinövéséhez.

Az orvosokat is sokkolta a látvány, olyan ritka ez a fejlődési rendellenesség

– A beteg valószínűleg életének nagy részét ezzel a pluszfoggal az orrában élte le, ám tünetei évtizedeken keresztül nem voltak – írja az esetről készült tanulmányában dr. Milos Fuglsang, az Aarhusi Egyetemi Kórház szakorvosa. 2014-ben Szaúd-Arábia keleti ré­szén, Dhahran tartományban fordult elő egy hasonló eset, amikor egy 22 éves páciens orrlyukában nőtt ki egy egycentis fog, és a szaúdi férfi a műtét után három hónappal gyógyult fel teljesen.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner