A Krisztus előtti harmadik században kelták vertek tanyát a mai Csongrád megyei Tiszasziget területén, ahol már Árpád-kori településmaradványok nyomaira is bukkantak.

Szeged közelében, a Tisza és a Maros ártere között lévő szigeten fekszik a vagyont érő ingatlan

Az 1700 lelket számláló település kultúrtörténeti relikviaként számon tartott bronzkori lelőhelye most el­adó: a Szélmalom-domb két családi házzal egy „csomagban” kö­zel 25 milliót kóstál. Szeged közelében, a Tisza és a Maros ártere között lévő szigeten fekszik a vagyont érő ingatlan A település a két nagy folyó a Tisza és Maros ártere között keletkezett, egy szigetszerű árvízmentes területen fekszik. A község északnyugati legmagasabb részén elhelyezkedő Szélmalom-dombot kínálják eladásra. A területe 4767 m2, különleges szépségét egyedi elhelyezkedése kölcsönzi. A hirdetés­ben – amit a Délmagyarország szúrt ki – kiemelik, az ingatlan elhelyezkedése és adottsága mi­att kiválóan alkalmas falusi turizmusra, lovasfarm, állatsimo­ga­tó, kerékpáros-pihenőhely ki­alakítására, apartmanok, vendéglő üzemeltetésére. Az örökségi nyilvántartás sze­rint régészeti lelőhelynek mi­nősül minden olyan földrajzilag körülhatárolható terület, amelyen a régészeti örökség elemei történeti összefüggéseikben találhatók. Ilyen területen építkezni pedig a természetes izgalom mellett külön kihívást jelenthet. A kulturális örökség védelméről szóló törvényből ugyanis kiderül, a régészeti lelőhelyen történő építkezésnél bármilyen engedélyköteles földmunka jóváhagyását a szakhatóságként eljáró Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megelőző fel­táráshoz kötheti. Ezt a területi­leg illetékes múzeum végzi, a költségeket pedig a tulajdonos állja. A nem nyilvántartásba vett régészeti lelőhely esetében ha valami mégis előkerül a földből, a munkát abba kell hagyni, és ér­tesíteni kell az önkormányzat jegyzőjét. Ilyenkor rövidebb, mentő feltárás várható, amelyet már az említett múzeum finanszíroz.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner