Japán versek írására tanítják a kutatók a mesterséges intelligencia-szoftvert remélve, hogy így a technológia idővel jobban megérti majd az emberi érzelmeket.

A tradícionális japán versformára tanítják az MI-t

A szapporói Hokkaido Egyetem professzora, Kavamura Hidenori vezette kutatócsoport célja egy
olyan mesterséges intelligencia létrehozása, amely hatalmas mennyiségű japán haiku költeményt elemezve képes haikukat generálni különböző témákról vagy jelenetekről.
A szoftver híres költők, köztük Issza Kobajasi és Maszaoka Siki alkotásait tanulmányozza, és közben olyan képeket elemez, amelyek kapcsolatban vannak a költeményekkel. A kutatók szerint az MI a verseken keresztül tanulmányozza a haikuk írásának szigorú szabályait. A hagyományos
haikuk háromsorosak, 5, 7 és 5 szótagos sorokból állnak, szerepelnek bennük az adott évszakra vonatkozó szavak és csattanóval zárulnak.
A szakembereknek még sok kihívással kell szembenézniük, ugyanis a szoftver által generált alkotások mindössze 5 százalékának van értelme. A mesterséges
intelligencia szókincse továbbá archaikus, leginkább azért, mert olyan régi haikukat tanulmányoz, amelyeknek szerzői jogai már lejártak.
Mivel a matematikával ellentétben a költészetben nincsen abszolút jó vagy rossz, a szoftver számára nehézséget jelent, hogy megítélje saját verseinek minőségét.
Kavamura szerint azonban a gépagy által írt költemények egy részét elismeréssel fogadták a szakértők, ami azzal a reménnyel kecsegtet, hogy a szoftver idővel képes lesz saját munkájának hatékony értékelésére.

24.hu

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner