Tíz évvel az Ökokabin koncepciójának megszületése után, pozsonyi tervezők gyárából „gurult ki” az első 50 mikrootthon, amiket gyakorlatilag bárhol el lehet helyezni, írja az Inhabitat.

Kép a mikroházról

Egyelőre csak az Egyesült Államokban, Japánban, Ausztráliában és az Európai Unió területén elérhető, de a tervek szerint 2018 végére a következő már világszerte hozzá lehet majd jutni a termékhez.

Az üvegszálból és acélból készült minilak képes a beépített napelemek és a rögzített szélturbina segítségével megfelelő mennyiségű energiát generálni a fenntartásához. Maga a turbina 750 W tiszta energiát termel, míg a napelemek csúcsra járatva 880 W energiát képesek előállítani. A kis házikóhoz egy 9 kWh teljesítményű akkumulátorral rendelkezik, de külső áramforrást is rá lehet kötni.

A szerkezet 4.66 méter hosszú, 2.2 méter széles és a turbinával együtt 4.49 méter magas. Két megtelített víztartályával maximum 1650 kilogrammot nyom.

Matej Gyárfás, az Ökokapszulát gyártó vállalat képviselője elmondta, eredetileg azok számára szerettek volna egy elérhető lakhelyet építeni, akiknek hosszabb ideig a természetben kell maradniuk, például a tudósoknak, fényképészeknek vagy az extrém teljesítményű turistáknak.  

A két férőhelyes lakást konténerekben utánfutóval vagy helikopterrel lehet szállítani.

A cég honlapján azt írja, igény szerint lehet belőle lakókocsi, lakóhajó, szálloda és kutatóállomás is. Az Ökokapszulát háztetőkön, tereken, a kietlen mezőn, sziklákon és akár a szőlőültetvényeken is le lehet rakni.

Az első 50 miniotthon egyenként megközelítőleg 22 millió forintba kerül. Azonban a cég szeretné ezt az összeget lecsökkenteni a jövőben.

Oszd meg cikkünket!

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
e-max.it: your social media marketing partner